PRESENTATIONSTEKNIK & PRESENTATIONSVERKTYG
PRESENTATIONSTEKNIK & PRESENTATIONSVERKTYG
Syfte och mål:
Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i presentationsteknik samt digitala, visuella och analoga presentationsverktyg.
Målet med kursen är att den studerande ska kunna levandegöra budskap, fakta, synpunkter och argument samt använda digitala och visuella presentationsverktyg för att förstärka sin framställning i yrkesrollen som Digital Marketing Specialist.
Innehåll:
Kursen består huvudsakligen av:
• Presentationsteknik
• Ethos, pathos och logos
• Struktur och åsiktsförklaring
• Syfte och mål
• Scennärvaro, publikkontakt och interaktion
• Talängslan/talrädsla
• Kroppsspråkets betydelse för kommunikationen
• Storytelling som retoriskt grepp
• Informerande & argumenterande framställning
• Tempo, ton och röstläge
• Talmanus, stödord och andra förberedelser
• Digitala och visuella presentationsverktyg
• Teknisk setup för presentationer – t.ex. sladdbunden teknik, trådlös teknik, skärmdelning, webbkamera, mikrofon, projektor/skärm, donglar, etc.
• Att presentera och kommunicera digitalt och på distans
Kunskapskontroll:
Övningstal – Egoboosten:
Med hjälp av kommentarer från dina klasskompisar ska du skriva ett hyllningstal till dig själv. Det är ett bra träningstillfälle för att ta reda på om du brukar prata snabbare eller långsammare i en autentisk situation.
Betygsgrundande uppgift: ”Håll en pitch i 3 minuter.”
Mitt manus:
”Perfektionism: När perfekt inte duger”
- Var befinner vi oss? I IHM Business School.
- Vilka sitter i publiken? Studenter.
- Vem är du? En mental health influencer.
Tisdag, den 10 oktober var World Mental Health Day. Med det som anledning fick jag inbjudan av skolan för att prata om ett ämne relaterat till det.
- Hook: ”Teater”
– Bete dig så som om du gör något fel med din presentation. Kanske lägga till en fel slide. Verka stressad och besviken.
– Vänd dig bort från publiken och ta några tysta sekunder.
– Vänd dig till publiken och ställ frågor: ”Känner ni igen den här situationen? Känns det bekant?”
”Om ja, då är ni kanske perfektionister som jag…!”
- Problem: Att alltid behöva vara perfekt.
Perfektionism är när man alltid försöker göra allting helt perfekt. Det kan vara bra ibland och få någon att göra sitt bästa, men om man tar det för långt kan det göra en olycklig.
När man är extremt perfektionistisk, så vill man inte göra misstag och tänker att andra bara gillar dig om du är helt perfekt. Men det är omöjligt att vara helt perfekt, så man blir aldrig nöjd.
Personlig berättelse:
”Jag började lära mig svenska för drygt 3 år sedan. Tidigare var jag van vid att prata flyttande tre olika språk och att ha ett ordförråd på en hög nivå. Plötsligt kom ett språk till i min vardag. Jag gjorde massa fel som resulterade till att jag ständigt blev besviken och frustrerad. ’Jag är inget barn! Jag är inte dum!’ tänkte jag. Min perfektionism hindrade mig från att använda svenska i nya sammanhang och blockerade min inlärning. Ni som har lärt er nya språk vet exakt vad jag menar med detta. Tills på en AW insåg jag att jag kunde förstå och göra mig förstådd på svenska trots eventuella misstag. Man behöver inte vara perfekt för att kommunicera och man kan komma väldigt långt med good-enough. Egentligen bryr sig ingen om att jag inte pratar perfekt svenska”.
Att alltid försöka vara perfekt kan leda till dåliga saker som att prokrastinera, undvika utmaningar, tänka svart eller vitt, jämföra sig med andra på ett dåligt sätt och inte vara kreativ. I vissa fall även till mer allvarliga symptom som ångest, depression eller tvångstankar.
Visste ni att 92 % av alla människor påverkas av perfektionism? Perfektionism påverkar hur vi leder, arbetar och förhåller oss till varandra.
- Lösning. ”Här sitter jag och duger”
– Sätt rimliga mål: Istället för att försöka vara helt perfekt, sätt upp realistiska och uppnåeliga mål. Detta minskar onödig press och stress.
– Lär dig att acceptera misstag: Förstå att alla gör misstag ibland. Istället för att slå dig själv för det, se det som en möjlighet att lära och växa.
– Fokusera på processen, inte bara resultatet: Istället för att bara vara resultatinriktad, försök att uppskatta och njuta av själva resan till ditt mål.
– Fokusera på din egen resa: Istället för att ständigt jämföra dig med andra, fokusera på din egen personliga utveckling och framsteg.
- Resultat:
Kan vårt samhälle bli bättre om vi inte försöker att vara perfekta utan vi accepterar våra misstag och förstå att de är en del av vår natur? Kan det hjälpa oss att bli lyckligare? Tänk på det.
- Avslut: Acceptera att ”Noboby is perfect”.
Våga göra misstag, lär dig nya saker av dessa, gör framsteg men njut också av processen dit.